Що принесуть реформи ринку електроенергетики?
13 квітня 2017 був прийнятий закон України «Про ринок електричної енергії». Згідно з ним уже в 2018 р відбудуться кардинальні зміни в структурі електроенергетичної галузі. АТ «Ніколаевоблєнерго», яке в Миколаївській області займається передачею і постачанням електроенергії побутовим і юридичним споживачам, повинно буде відокремити функцію розподілу від поставки (продажу) електроенергії до 11 грудня 2018 рТобто те, що є природною монополією - мережі, виділитися в окрему компанію - оператора розподільних мереж. І займатися вона буде виключно передачею електроенергії. Ніякої торгівлі. Тільки експлуатація мереж і забезпечення рівного доступу для всіх бажаючих користуватися цими мережами.
руга компанія, ТОВ «Миколаївська електропостачальних компанія», стане постачальником електроенергії. Між постачальником, створеним на базі обленерго, і новими компаніями постачальниками, які гарантовано почнуть з'являтися, різниці не буде. Всі вони будуть пропонувати товар - електроенергію. А споживачі будуть робити вибір, у кого купувати.
Раніше на ринку поставок електроенергії монополістом було обленерго. Однак після розділу обленерго перестане бути монополістами на цьому ринку. Очікувано, що стануть з'являтися більш прогресивні компанії в тому числі і з інших областей, які нададуть більш зручний сервіс і почнуть залучати клієнтів. Головна зміна на енергоринку - це поява конкуренції, а для споживача - поява вибору.
За прогнозами до січня 2019 роки вже з'являться нові постачальники. Якщо мислити прагматично, то очевидно, що ринок буде розвиватися поступово. Досвід Європи показує, що з часом з'являється дуже багато таких постачальників. У більшості європейських держав їх понад 100.
Тарифи на електроенергію буду формуватися постачальниками електричної енергії, які будуть формуватися в тарифні пакети, спираючись на особливості тих чи інших споживачів. Це буде вільний ринок, де ціну визначає конкуренція. Однак, якщо ви не хочете змінювати постачальника, обленерго перші два роки реформи буде зобов'язана поставляти вам електроенергію за тарифом відповідно до методики, прийнятої НКРЕКП. Ця функція називається «постачальник універсальної послуги». Тобто, задирати ціну на електроенергію не вийде.
Крім того, якщо з тієї чи іншої причини ви не зможете укласти договір про постачання електроенергії з постачальниками електрики, то вам буде поставляти електроенергію постачальник «останньої надії». Його тариф також визначається за методикою, яку затверджує регулятор. Він виконує функцію запобіжника від недобросовісних постачальників. Його тариф очевидно буде вище, але і користуватися його послугами ви будете тільки до моменту укладення договору з новим постачальником. Передбачається, що це не займе більше однієї-двох тижнів але не більше 90 днів. Але на цей період постачання буде гарантована.
Навіть в самих прогресивних країнах ЄС населення виявляло себе досить консервативно на початкових етапах реформи. Тому можна прогнозувати, що більшість українців на початковому етапі продовжать купувати електроенергію у постачальника універсальної послуги, який створений на базі старого обленерго.
Однак з появою привабливих пропозицій: з низькою ціною, з хорошими умовами, зручним обслуговуванням, з програмою лояльності, акціями та іншим звичним для сфери торгівлі набором сервісів, споживачі почнуть замислюватися і вибирати кращого постачальника електроенергії для себе.