До Всесвітнього дня охорони праці в ПАТ “Миколаївобленерго” провели круглий стіл. На захід були запрошені почесні гості - представники Управління Держпраці у Миколаївській області, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та інші державні контролюючі органи. Учасники круглого столу обговорили актуальні питання охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Генеральний директор ПАТ “Миколаївобленерго” Олег Сивак нагадав присутнім, що вперше «День пам'яті працівників, які загинули на виробництві» був проведений у 1989 році, за ініціативи робітників Канади та Америки. Починаючи з 2003 року День пам'яті став міжнародним, а Україна приєдналася до відзначення цієї дати у 2006 році, згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 «Про День охорони праці».

"Більшу частину свого життя людина проводить на роботі, тож головною метою для кожного роботодавця є збереження життя і здоров’я працівників в процесі їхньої трудової діяльності. Одним із негативних факторів, якому можуть піддаватися працівники – являється стрес на робочому місці. Від стресу страждає не тільки сам працівник, а й оточуючі його колеги та близькі люди. Головне питання круглого столу – як допомогти людям зберегти своє здоров’я на робочому місці не піддаючись впливу стресу. Виконання своїх обов’язків без стресу можливе в тому разі, якщо рівень професіоналізму і компетентності працівників відповідає вимогам відповідного виробництва. Керівники повинні приділяти особливу увагу психологічній обстановці в колективі та здійснювати профілактичну роботу по зниженню ризиків впливу на стан психічного здоров’я підлеглих", - зазначив Олег Петрович.

Генеральний директор відзначив високий рівень організації охорони праці на підприємстві та підкреслив, що керівники структурних підрозділів докладають великих зусиль по дотриманню вимог нормативних актів щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці на підприємстві.

Заступник Генерального директора з охорони праці та пожежної безпеки ПАТ «Миколаївобленерго» Володимир Федченко закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам'ять людей, що загинули на своїх робочих місцях. Він розповів, що цього року Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначається під гаслом: "Стрес на робочому місці: колективний виклик".

"Стрес – це болюча фізична або емоційна реакція організму людини, яка викликана порушенням рівноваги між встановленими вимогами та наявними ресурсами і здібностями людини задовольняти ці вимоги. Він виникає в тому випадку, якщо вимоги до працівника не відповідають або перевищують його можливості, ресурси і потреби, а також якщо знання або здібності працівника не задовольняються очікуванням, що пред’являються культурою підприємства”, - сказав Володимир Петрович. Він доповів, що в України щороку на виробництві травмується близько 20 тисяч чоловік, з них майже кожен 20 випадок із смертельними наслідками. Минулий 2015 рік для ПАТ «Миколаївобленерго» пройшов без випадків травматизму на виробництві, але незважаючи на досягнуті результати на підприємстві ще є «вузькі» та проблемні місця над якими ще треба багато працювати.

Головний держінспектор Управління Держпраці у Миколаївській області Юрій Лодатко доповів присутнім, що в ПАТ «Миколаївобленерго» велика увага приділяється питанням охорони праці та пожежної безпеки. Він закликав присутніх до подальшої співпраці по здійсненню заходів щодо профілактики нещасних випадків, виникнення стресових ситуацій на робочому місці, поширення позитивного досвіду у створенні безпечних умов праці на підприємстві та конкретних робочих місцях, формуванні у роботодавців та працівників відповідальності за власну безпеку та життя.

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Миколаєві Дмитро Дмитрієв, проінформував присутніх про статистичні дані щодо виробничого травматизму в Миколаївській області, окреслив основні причини настання нещасних випадків та зазначив, що серед причин настання нещасних випадків перше місце займає недостатня організованість робочого процесу, на другому – психофізіологічні причини, тож стресостійкість – є однією із головних вимог сьогодення.

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Миколаївській області Грамотою було відзначено заступника Генерального директора з охорони праці Володимира Федченко за багаторічну сумлінну працю, його високий професіоналізм при виконанні службових обов’язків, вагомий внесок у реалізацію держаної політики в сфері охорони праці та профілактики виробничого травматизму і пожежної безпеки ПАТ “Миколаївобленерго”.

2-min 2-min